Till Panterdata    Till Iran med Läs & Res

 Startsida   Teheran  Shiraz   Esfahan   Yazd    Persepolis     Maymand   Kerman   Karta   Fritid


Den Iranska flaggan

Varför reser man till Iran? frågade nästan alla mina vänner. Och jag svarade att jag ville besöka deta land med sin enormt gamla och rika historia och se hur det är att leva i en teokrati.

Det finns mycket gott att säga om Iran som turistland. Vi blev alltid oerhört vänligt bemötta, och de som kunde engelska var nyfikna och ville prata. De var också förvånansvärt öppna och orädda att kritisera de styrande. Det skulle bli val en månad efter vi åkte hem, och man pratade mycket om det och en del hoppades att det skulle bli en förändring.

Vår guide "Yas" var ett administrativt mirakel. Hon lyckades guida och undervisa oss samtidigt som hon skötte telefonsamtal med hotell och chaufförer i sin lilla mobil. Hon talade väldigt bra engelska, var jättetrevlig och gav sig sjutton på att vi skulle lära oss de viktigaste dragen i persisk historia, familjeliv, politik, skola och utbildning, kvinnans ställning, persisk poesi, religioner, de komplicerde organisationer som styr, och så vidare. En bra guide medför en bra grupp.

Så det var en ansträngande men väldigt givande resa. Det mest imponerande tyckte jag var alla spår efter den långa komplicerade historien. Ett annat glädjeämne var att handla av de mycket seriösa köpmännen och -kvinnorna som var mycket måna om att skapa en bra kundrelation. Och alla vänliga människor som log varmt mot oss och blev jätteglada när vi förklarade att vi älskade att vara där.

Nu har det ju varit val och det är smärtsamt att läsa hur prästväldet ännu en gång behåller ställningen med brutalt våld. Men Iran är en ung nation, och många är välutbildade. I längden kan det inte gå att styra som på medeltiden.

De flesta iranier vill att det kommer många turister och inför modernitet och pratar med dem. Du som läser det här, bli en sådan turist! Jag vill gärna resa dit igen.


Detalj av en fresk i Persepolis. Föreställer persiska soldater. Persepolis började användas som kultplats 500 f.Kr. och förstördes av Alexander den store på 300-talet f.Kr.

Läs & Res Läs och Res hemsida

Om du har synpunkter på hemsidan är jag tacksam för dem. skicka ett e-brev!
Besök gärna min "yrkeshemsida" Panterdata, välj pantern högst upp till vänster.

Länkar till andra bildgallerier hittar du under Fritid i menyn.
Senaste uppdatering: 2010-03-11